Covid-19 Hakkında Bilgilendirme
İncele
RANDEVU İSTE
Yeni randevu talebi
Alttaki alanları doldurun ve gönder butonuna basın. Randevu talebiniz ile ilgili en kısa sürede size ulaşacağız.
Aydınlatma ve Rıza Metni - Kullanım Koşullarını okudum, anladım ve kabul ediyorum.

Çocuklarda Diş Hekimi Korkusuna Son!


Farklı yaş gruplarındaki çocukların yüzde 85’inde diş hekimi korkusu olduğunu ifade eden uzmanlar, bunun temelinde ailelerin ‘uslu durmazsan seni doktora götürürüm’ veya ‘yaramazlık yaparsan doktor sana iğne yapar’  diye çocukları korkutmasından kaynaklandığını söyledi.

 

Yaş sınırı tanımayan diş hekimi fobisinin çocukların psikolojik durumlarının bozucu boyutlara dahi varabildiğini ifade eden uzmanlar, diş ağrısı artan çocuğun hala hekime başvurmak istememesi ya da gitmek zorunda kalması halinde kalp çarpıntısı, mide bulantısı, terleme gibi fiziksel reaksiyonlar gösterdiğini söyledi. Yapılan araştırmalar ışığında farklı yaş gruplarındaki çocukların yüzde 85’inde diş hekimi korkusunun olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun diş tedavisi konusunda doğru bilgilendirmenin, korkusunu yenmek ve güvenini kazanmak açısından önemli olacağına dikkat çekti. Konuyla ilgili aileleri bilgilendiren Diş Hekimi Metin Ayan ise, ebeveynlerin söylemlerine dikkat etmesi gerektiğini altını çizdi. Ayan, “Aileler, ‘uslu durmazsan seni diş doktoruna götürürüm’ gibi korkutma cümlelerini sıklıkla kullanmaktadır. Nihayetinde her cümle ile çocuğun algısında olumsuz ön yargı geliştirmesi mümkündür. Diş hekimi fobisinin olumsuz yönde oluşmasının faktörlerinden biri de ailelerin bu yanlış söylemleridir. Ne yazık ki bu söylemler çocukluktan başlayarak, bireyin ömür boyu diş tedavisinden kaçmasına ve yaşam boyu bir fobiye sahip olmasına sebep oluyor” dedi.

 

Diş hekimi fobisi olan çocuklarda sedasyon altında diş tedavisi tercih edildiğini aktaran Metin Ayan, bu yöntemle hekimin hareket imkânı kısıtlanmazken hasta içinse stressiz bir tedavi uygulandığını söyledi. Ayan, “İkna edilebilmesi mümkün olmayan çocuklarda uyguladığımız sedasyon yönteminde, hastaya kontrollü bir şekilde damar yoluyla ilaç verilir. Hasta sakinleşir ve bu şekilde uyku haline geçer. Çocuğu hafif bir uyku durumunda tutmak diş tedavisi için çoğu kez yeterlidir. Çocuğun ve diş hekiminin tedavi süreci genelini kolaylaştıran sedasyon ile tek seansla, aynı gün taburcu olacak şekilde tüm işlemler tamamlanabilmektedir” diye konuştu.


Yayınlanma: 19/01/2017

Bu sayfadaki bilgiler size yeteri kadar yararlı oldu mu?
0541 241 94 90