Covid-19 Hakkında Bilgilendirme
İncele
RANDEVU İSTE
Yeni randevu talebi
Alttaki alanları doldurun ve gönder butonuna basın. Randevu talebiniz ile ilgili en kısa sürede size ulaşacağız.
Aydınlatma ve Rıza Metni - Kullanım Koşullarını okudum, anladım ve kabul ediyorum.

Yüz Gençleştirme


Face-Lift veya Rhytidectomy olarak adlandırılanyüz estetiği ya da yüz germe operasyonu, yüz ve boyun derisinin sarkması ve kırışıklıkları gibiyaşlanma belirtilerini düzeltmek için uygulanan bir estetik cerrahi işlemidir.

 

 
Yüz, anatomik olarak üç farklı bölgeye ayrılır. Üst yüz; şakak bölgesi, alın ve kaşları içerir, bu bölgeye uygulanan girişim üst yüz germe işlemidir. Orta yüz; yanak ve üst dudak bölgesini içerir, bu bölgeye uygulanan girişim orta yüz germe işlemidir. Alt yüz; çene altı ve boyun bölgesini içerir, bu bölgeye uygulanan girişim ise alt yüz ya da boyun germe işlemidir. Her bir bölgeye tek tek ya da bir arada cerrahi girişim uygulanabilir. Genellikle uygulanan orta ve alt yüz (boyun) germe işleminin bir arada gerçekleştirilmesi işlemidir.
 
Yüz germe ameliyatı düşünen kişinin öncelikle yapması gereken bir estetik plastik cerrahi uzmanına başvurmaktır. Ameliyat sonrası daha iyi görünmek ve kendisini daha iyi hissetme konusundaki beklentilerini doktoruyla açık yüreklilikle tartışırken arzulanan sonucun mükemmeliyet değil düzelme olduğunu daima aklında tutmalıdır. Herhangi bir estetik ameliyat girişiminden önce hastanın sahip olması gereken en önemli hususlardan biri duygusal kararlılıktır.
 
Yüz germe operasyonu kişinin görünümünü düzeltebilir ve kendisine güvenini büyük ölçüde tazeleyebilir; ancak gerisi kişinin kendisine bağlıdır. Yani yeni bir yüzün yeni bir yaşamı garantilemediği her zaman göz önünde tutulmalıdır.
 
Muayene ettikten sonra cerrah, hastayla, uygulanacak yöntemi ve hastanın kararını etkileyebilecek diğer değişkenleri tartışacaktır. Sıklıkla, yüz germe ameliyatından sonra, 5- 10 yıl gençleşmeden söz edilir; fakat kesin bir süreyi önceden belirlemek imkansızdır. Düzelmenin derecesi; kalıtım, yaş, kemik yapısı, derinin kişisel özellikleri, beslenme, alkol, sigara kullanımı ve diğer alışkanlıklar gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu faktörlere göre, yüz germe operasyonunun ne kadar etkili olacağı konusunda bir plastik cerrah aşağı yukarı bir fikir sahibi olabilir ve bunu hastasına açıklar.Ameliyattan önce hastanın durumuna özel ayrıntılar, uygulanacak yöntem ve anestezi şekli gibi birçok husus hekim ve hasta arasında tartışılmalıdır. Hasta sigara tiryakisi ise hekimin önereceği makul bir süre önce sigara içimini durdurmalıdır. Aspirin ya da kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa bunu da yine hekimin önereceği makul bir süre önce durdurmalıdır. Hipertansiyon ve diyabet gibi rahatsızlıkların da bu operasyon için sınırlayıcı faktörler olduğunu dikkate almak gerekir.

 

Yüz germe operasyonu esas olarak; yüz ve boyundan, fazla veya gevşek ve de sarkmış derilerin uzaklaştırılma işlemidir. İşlemin miktarı hangi değişikliklerin arzulandığına ve cerrahın neyi uygun bulduğuna göre değişir. Hasta tarafından isteniyor ve cerrahta uygun buluyorsa yüz germe işlemiyle birlikte göz kapağı estetiği (blepharoplasty), alın germe, gıdıya liposuction, doku enjeksiyonları, peeling vb. bir takım işlemler aynı seansta gerçekleştirilebilir veya ayrı ameliyatlar şeklinde de yapılabilir. Ameliyatlar optimal donanımlı ameliyathane koşullarında yapılmalıdır.
 
Yüz germe operasyonu lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılabilir. Ameliyat öncesiuygulanacak sedatif (yatıştırıcı) ve lokal anestezi ameliyat esnasında hastanın rahat olmasını sağlayacaktır. Eğer genel anestezi uygulanacaksa zaten hasta tüm ameliyat boyunca uyuyacaktır.Yüz germe işlemi önce yüzün bir tarafında ve sonra diğer tarafında uygulanır. Kesi yapılmadan önce kesi hatları ve kesilerek çıkarılacak deri parçalarının planlaması yapılır. Kesiler sıklıkla kişinin ihtiyacına ve cerrahın eğilimine göre kişiye özel olarak ayarlanır.

 

 
Birçok vakada kesiye şakaklarda saç hattı içinde başlanır. Son zamanlarda favori önünden aşağı doğru inen kesiler daha çok tercih edilmektedir. Kesi aşağıya doğru kulak önündeki doğal kıvrım boyunca ilerletilir, kulak memesinden arkaya ve kulak arkasındaki saçlı deriye doğru uzatılır. Bazen boyun derisindeki fazlalığa ulaşmak amacıyla çene altına küçük bir kesi gerekebilir. Kesiler boyunca çalışılarak deri, altındaki yağ ve kastan ayrılarak yukarı ve arkaya doğru gerilir ve fazlalık uzaklaştırılır.
 
Bazı vakalarda cildi germeden önce çene ve boyundaki yağ birikimleri uzaklaştırılarak kas ve fasya dokusunda da germe işlemleri uygulanır ve sağlanan sonucun devamlılık süresi artırılmaya çalışılır.Kesi hatları ve uygulanan dikiş yöntemleri yara izlerinin en az göze çarpacak şekilde ortaya çıkmasını sağlamaya yöneliktir. Ancak her türlü çabaya rağmen gene de yara izleri olacaktır. Başlangıçta hafif kızarıklık nedeniyle fark edilen yara izleri zamanla solacak ve zor fark edilir hale gelecektir. En fark edilir olan kısmı kulak arkasında ortaya çıkar; ancak bu kısım saçlarla kolaylıkla kamufle edilebilir.

 

 
Ameliyatı takiben, deri altına birikebilecek az miktarda kan ve sıvının drenaji amacıyla kulak arkasına ince bir tüp yerleştirilir. Yüz ve boyuna, geniş ve gevşek bir pansuman uygulanır. Ameliyatın tipine ve çeşitliliğine bağlı olarak genellikle ameliyat süresi ortalama 3 saattir.
 
Ameliyattan sonra çok hafif bir ağrı olabilir
 ancak bu, ağrı kesici ilaçlarla kolaylıkla kontrol edilebilir. Bir kaç gün süreyle hastanın başı biraz yükseltilmiş olarak(yarı oturur vaziyette) yatması istenir. Eğer dren kullanıldıysa ameliyatı takiben birinci veya ikinci günde çıkarılacaktır. Sargılar genellikle bir gün sonra çıkarılır.
Ameliyat sonrası deride bir miktar şişme(ödem) ve renk değişimi olabilir. Bu durum genellikle 1-2 hafta içinde geriler. Ameliyatı takiben yüz ve boyunda uyuşukluk ve gerginlik hissi olabilir. Bu bulguların derecesi ve süresi kişiden kişiye farklılık gösterir.
 
Sonucun istenildiği şekilde tam olarak ortaya çıkması aşamalı bir süreçtir. Nihai sonuç üçüncü haftadan itibaren fark edilmeye başlar. Makyaj malzemelerinin kullanımına dikişler alındıktan sonra müsaade edilir. Yüzdeki renk değişimleri tamamen gerilemeden yüzün güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Bu sınırlama bazen birkaç ay sürebilir. Bu süreçte yüksek faktörlü güneşten koruyucu kremlerin kullanılması yararlı olacaktır.

Yayınlanma: 14/09/2015

Bu sayfadaki bilgiler size yeteri kadar yararlı oldu mu?
0541 241 94 90