Covid-19 Hakkında Bilgilendirme
İncele
RANDEVU İSTE
Yeni randevu talebi
Alttaki alanları doldurun ve gönder butonuna basın. Randevu talebiniz ile ilgili en kısa sürede size ulaşacağız.
Aydınlatma ve Rıza Metni - Kullanım Koşullarını okudum, anladım ve kabul ediyorum.
Genel Anestezi ve Sedasyon Altında Diş Tedavisi
Bu sayfa bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Bu tedavi merkezimizde uygulanmamaktadır!

Genel Anestezi ve Sedasyon Altında Diş Tedavisi


Diş tedavisinde planlama genel anestezi veya sedasyon altında olacaksa mutlaka anestezi doktoru tarafından gerçekleştirilmeli ve ameliyathane ortamında yapılmalıdır.

 

Sedasyon Altında Diş Tedavisi

Hasta uyanık gibidir, bilinci açıktır ama hafif uyku halindedir. Koldan açılan damar yolundan küçük dozlarda rahatlatıcı ilaçlar uygulanarak yapılır. Sedasyonda hasta hekimin verdiği komutları yerine getirir. Örneğin; diş hekimi hastaya ağzını açmasını söylediğinde hasta bunu kolaylıkla yapar.  

Anestezi sırasında anestezi uzmanı, hastayı monitörize eder ve anestezi süresince düzenli olarak hastanın nabzını, tansiyonunu, solunumunu, kalp atışlarını ve daha pek çok sağlık değerini kontrol eder.

Sedasyon işlemi ilacın verilmesi sonlanarak bitirilir. Toparlanma hızlıdır. Hasta hafif uykudan uyandığında hiçbir şey hatırlamaz.

Sedasyonun yetersiz kaldığı durumlarda genel anesteziye dönülebilmektedir.

 

Genel Anestezi Altında Diş Tedavisi

Derin uyku halidir. Koldan açılan damar yolu ile ilk olarak anestezik ilaçlar verilerek hasta uyutulur ve ardından solunum desteği için anestezi cihazına bağlanır. Solunum cihazı belirli aralık, hacim ve karışımda narkoz gazını hastaya solutmaya yarar. Böylece işlem bitene kadar hastanın tam uyuması sağlanır. Hasta tam derin uyku halinde olduğu için bir şey görmez ve duymaz.

Anestezi sırasında anestezi uzmanı, hastayı monitörize eder ve anestezi süresince düzenli olarak hastanın nabzını, tansiyonunu, solunumunu, kalp atışlarını ve daha pek çok sağlık değerini kontrol eder.

Genel anestezi altında tedavinin gerçekleşebilmesi bir dizi tetkik gerektirir, anestezi uzmanı tarafından gerekli tetkikler için yönlendirme yapılır. Sonuçlarda genel anesteziye engel bir durum görülmediği takdirde hasta tedaviye alınabilir.

 

Diş Tedavilerinde Neden Genel Anestezi ya da Sedasyona İhtiyaç Duyulur?

Diş hekimi korkusu olanlarda, engelli bireylerde, mide bulantısı sorunu yaşayanlarda, diş ünitinde tedavi yapabilmenin mümkün olmadığı çocuklarda, lokal anestezinin yeterli olmadığı vakalarda, uygulanan genel anestezi veya sedasyon ile diş tedavisi hem hasta için hem de tedaviyi gerçekleştirecek hekim için kolaylık sağladığından tercih edilmektedir.  Uygun hastalara yapılan anestezi altında diş tedavisi, hastaya ve hekime sağladığı avantajlar düşünüldüğünde, harcanan emek ve zamanın buna değer olduğu görülmektedir. Anestezi altında yapılan diş tedavilerinde hasta, operasyon sonrası ilaçların etkisi ile ağızda yapılan tedavi işlemini, ağrıyı, hoşlanmadığı sesleri, vb. hatırlamaz, bu sayede psikolojik travma neredeyse sıfıra indirilmiş olur. Bu, hastanın daha sonraki seanslarda diş tedavisine gelişini de kolaylaştıracaktır.

 

Anestezi Altında Diş Tedavisinin Avantajları

* Korkuya eğilimli çocuklarda özellikle belleklerinde travma şeklinde derin izler bırakacak durumları engeller.
 

* Hasta açısından korku hissini giderir, anksiyeteyi ortadan kaldırır.
 

* Rahat ve güvenli diş tedavisi imkanı sağlar.
 

* Diş hekimi stresi ve buna bağlı tedavi sırasında oluşabilecek refleksleri önler. Bu sayede tedavi duraklamaları olmadığı için optimal sürede tedavi gerçekleşir ve diş hekimi için de rahat bir çalışma ortamı oluşur.
 

* Yoğun tempoda çalışan, normal diş tedavisi için zaman ayıramayan kişiler için haftalarca sürecek tedavi prosedürü bir seansta bitirilebilir.
 

* Tedavi sırasında ağrı hissetme durumu sıfıra iner.

 

Genel Anestezi ve Sedasyon Arasındaki Fark

Genel anestezide  derin uyku, sedasyonda ise damar yolundan aralıklı olarak verilen rahatlatıcı bir ilaç ile hafif uyku ve konfor sağlanır.   

 

Anestezi Öncesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

* Anestezi öncesi yetişkin hastalarda 8 saat içerisinde (kusmuğun nefes yoluna kaçmasını önlemek için) hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz. Eğer bir şey yediniz veya içtiniz ise, kendi menfaatiniz gereği mutlaka anestezi doktorunuza bunu söyleyiniz. Eğer çocuğunuz ameliyat olacaksa; 6 saat açlık ve susuzluk gereklidir.
 

* Son 24 saat içerisinde, sigara, pipo, puro, tütün kullanmayınız.
 

* Makyaj yapmayınız, tırnak cilası sürmeyiniz, küpe, yüzük, bilezik, kolye vb çıkartınız.
 

* İşlem bittikten 10 dk sonra hasta uyanmaya başlar fakat tam kendine gelme ve anestezinin etkilerinden tamamen kurtulması 1-3 saat kadar sürebilir.
 

* Anestezi sonrasında hastalarda bulantı, kusma, baş dönmesi olabilmektedir ve bu doğal bir süreçtir. Takip süresince bu etkilerin ortadan kalkması beklenir.
 

* Genel anestezi sonrasında hastanın bağırsak hareketleri normale dönene kadar, 2-3 saat bir şey yiyip içmemesi gerekir. Küçük çocuklarda ve sedasyon uygulamalarında süre 1 saat kadardır.
 

* Hastalar dinlenme odasında 1-3 saat takip edildikten sonra kolundaki damar yolu çıkartılarak taburcu edilir. Çocuk hastalarda anestezi sonrası toparlanma yetişkinlere oranla daha hızlı ve kısadır. Taburcu edilen çocuk hastalarda eve dönüşte çocuğun kucakta ve başı destekli olarak taşınması daha emniyetlidir.



Güncelleme: 23/07/2018

0541 241 94 90