Covid-19 Hakkında Bilgilendirme
İncele
RANDEVU İSTE
Yeni randevu talebi
Alttaki alanları doldurun ve gönder butonuna basın. Randevu talebiniz ile ilgili en kısa sürede size ulaşacağız.
Aydınlatma ve Rıza Metni - Kullanım Koşullarını okudum, anladım ve kabul ediyorum.
Kanal Tedavisi (Endodonti)
Bu sayfa bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Bu tedavi merkezimizde uygulanmamaktadır!

Kanal Tedavisi (Endodonti)


Diş çürüğü yüzünden dişin sert dokularında (mine-dentin) bozulmalar başlar. Akabinde diş minesi hasarlı olduğu için çürük daha derine, önce dentine ve son olarak da sinirlerin bulunduğu pulpaya (diş özü – diş sinirlerinin bulunduğu oda) kadar inebilir. Pulpaya kadar ulaşan çürük nedeniyle ortaya çıkan toksinler kök ucundan dışarı sızarak çene kemiğine yayılabilir. Bu da çene kemiğinde abse denilen iltihap dokusunu oluşturur ki, durum dişin destek dokularının kaybına kadar gelir.

 

Çekim basit, ucuz bir tedavi gibi gözükse de bir seçim şansı varsa dişinizi kaybetmemeniz avantajınıza olacaktır. Çünkü sağlam dişin boşluğunu doldurmak köprü ya da implant alternatifleri ile uzun süreçli zorlu ve masraflı olacaktır. Tedavi edilmeyen çürükler veya travma gibi sebeplerle dişin iç kısmında bulunan sinirlerin (pulpa) iyileşemeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da öldüğü durumlarda kanal tedavisi tercih edilerek dişe son tedavi şansını veren prosedür tercih edilmelidir.  

 

Kanal tedavisi dişin içindeki sinirlerin alınması, diş köklerinin içindeki kanalların şekillendirilip mikroorganizmalardan arındırılması, dezenfekte edilmesi ve daha sonrasında genişletilmiş kanalların doldurulması işlemidir.  Hekimlik prosedürlerinin doğru uygulandığı durumlarda başarı ortalaması %90’lardadır. Kanal tedavisi sonrasında diş ağızda ömür boyu fonskiyonel ve estetik vazifesini yerine getirebilir ancak tedavi nedeniyle doğal dişe nazaran daha kırılgan olabileceği de unutulmamalıdır.

 

Derin çürükler, daha önceden yapılmış olan dolgular veya kuron protezleri (kaplamalar) altında tekrar eden çürükler, dişlere dolgu veya kuron yapılması sonrasında hastanın şikayetlerinin  geçmemesi, darbe sonucunda dişlerde oluşan kuron/kök kırıkları, hastanın çiğneme alışkanlıkları veya diş gıcırdatma gibi fonksiyon dışı hareketler sonucunda diş pulpalarının hasar görmesi, çapraşık dişlerin estetik görüntüye kavuşturulması için yapılan kaplamalar  kanal tedavisi gerektirecek nedenler arasında sıralanabilir.

 

Çok uzun süre tedavisi ihmal edilmiş dişleri bazen kanal tedavisiyle de kurtarmak mümkün olmayabilir. O zaman dişin çekimi zorunlu hale gelmektedir. Temel ağız hijyeni için günde en az iki kere diş fırçalanması yapılması bir çürüğü önleme için, diş hekimine 6 ay aralıklı düzenli kontroller de erken teşhiste en iyi yoldur.



Güncelleme: 23/07/2018

0541 241 94 90