Covid-19 Hakkında Bilgilendirme
İncele
RANDEVU İSTE
Yeni randevu talebi
Alttaki alanları doldurun ve gönder butonuna basın. Randevu talebiniz ile ilgili en kısa sürede size ulaşacağız.
Aydınlatma ve Rıza Metni - Kullanım Koşullarını okudum, anladım ve kabul ediyorum.

Göz Kapağı Estetiği


Göz kapaklarında yaş ilerledikçe yer çekiminin de etkisiyle yüzün diğer yapılarıyla birlikte deride gevşeme, fazlalaşma ve sarkma gibi durumlar ortaya çıkar. Bu arada göz küresinin üst ve alt bölümünde yer alan yağ yastıkçıklarının önünde bulunan ve perde fonksiyonu gören ince zar şeklindeki faysa dokusunun da gevşemesiyle bu yağ yastıkçıkları dışarı doğru bombeleşerek hem üst hem de alt göz kapaklarında torbalanma tarzında estetik görünüm bozuklukları oluşur. Aşırı stres, yorgunluk, uykusuzluk, sigara ve alkol kullanımı, heredite (kalıtım), derinin kişisel özellikleri ve uygun olmayan beslenme alışkanlığı gibi bir takım faktörler bu tablonun ortaya çıkışını hızlandırır. Genellikle 30–35 yaşından sonra gözükmekle birlikte kalıtsal olanların daha genç yaşlarda ortaya çıkması mümkündür. Sonuçta bu tablo kişinin yorgun, bitkin, olduğundan daha yaşlı ve mutsuz görünümüne sebep olur. Bakışlar daha yorgun ve karamsar bir ifade arz edebileceği gibi sarkan üstgöz kapağı derisinin görüş alanını engellemesi bile söz konusu olabilir.
 
Göz kapağı estetiği ile birlikte ihtiyaç varsa kaş kaldırma, alın germe ve yüz germe operasyonları da yapılabilir. Ancak estetik burun ameliyatı göz kapağı estetiği ile birlikte yapılmamalıdır. Botox uygulanacak ise bunun operasyondan 7–10 gün önce yapılması daha uygun olur ya da operasyondan 6–8 hafta sonraya ertelenmelidir.
 
Kimler Aday?
Üst ve alt göz kapaklarında sarkmalar ve torbalanmalar belirginleşmeye başlamış olan ve 30–35 yaş üzerindeki kişiler bu operasyon için adaydırlar. Başka ciddi sağlık problemi olanlar ile hipertansiyon, diyabet ve koroner kalp hastalığı bulunanlarda bu ameliyata karar verirken çok ihtiyatlı olmak gerekir. Hasta sigara tiryakisi ise hekimin önereceği makul bir süre önce sigara içimini durdurmalıdır. Aspirin ya da kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa bunu da yine hekimin önereceği makul bir süre önce durdurmalıdır.
 
Anestezi
Ameliyat genellikle lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Birlikte intravenöz sedasyon (damar yolundan yatıştırıcı ilaç uygulaması) da yapılması yararlı olur. Hastanın isteği ve psikolojik durumu dikkate alınarak bu işlem genel anestezi (hasta uyutularak) altında da gerçekleştirilebilir.
 
Operasyon
Göz kapağı estetiği, ameliyathane şartlarında yapılması gereken bir işlemdir. Hastanın durumuna ve mevcut bulgulara göre işlem sadece üst veya sadece alt göz kapaklarına uygulanabileceğigibi aynı anda hem alt hem de üst göz kapaklarına birlikte uygulanabilir. Temelde yapılan işlem göz kapaklarındaki deri ve kas fazlalıklarını ve torbalanmaları gidermektir. Bunun için üst göz kapaklarında üst göz kapağı kıvrımına uyan, alt göz kapaklarında da kirpiklerin hemen altında seyreden kesilerle cilt ve kas dokusundaki fazlalıklar çıkarılır. Torbalanmalar için ise, ya göz küresinin üst ve altında bulunan yağ yastıkçıklarının önündeki gevşemiş faysa perdesi kuvvetlendirilir ya da yağ yastıkçıklarının dışarı doğru pörtleyen fazlalıkları çıkarılır. Ameliyat eğer dört kapakta(hem alt hem üst) gerçekleşecekse 2–3 saat kadar sürer. Eğer sadece iki kapakta(alt veya üst) yapılacaksa ortalama 1–1,5 saat kadar sürer. Birkaç saat dinlendikten sonra hasta evine gidebilir.
 
Ameliyat sonrası
Erken dönemde genellikle önemli bir sorun yaşanmaz. Dikişler üçüncü ve beşinci günlerde tamamen alınır. Göz çevresinde şişlik ve morluk görülebilir. Gözlerde hafif bir yanma hissi, kuruluk ve görme bulanıklığı, ışıktan rahatsızlık duyma, gözyaşında artma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. İlk günlerde hasta gözünü kapattığında göz kapakları arasında biraz açıklık kalabilir. Bunlar beklenen belirtiler olup bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Dikiş izleri üst kapakta, üst göz kapağıkıvrımında, alt kapakta ise hemen kirpiklerin altında seyrettiğinden buralarda gizlenir ve estetik olarak rahatsız edici bir görünüm arz etmezler. İyileşme, yavaş ilerleyen bir süreçtir. Operasyon sonrasında, yara izleri 6 ay veya biraz daha uzun bir süre için hafif pembe bir renkte görülebilir. Zaman içerisinde, hemen hemen görülemeyecek incelikte beyaz çizgiler haline dönüşür. Sonuçtahastanın yüzündeki ve bakışlarındaki yorgun, bitkin, mutsuz ve yaşlı görünüm ortadan kalkar; hasta daha canlı, genç, mutlu ve taze bakışlara kavuşur. Elde edilen sonucun devamlılığı kişiden kişiye değişmekle beraber en az 3–4 yıl sürebileceği gibi ömür boyu kalıcı da olabilir.
 
Normal hayata dönüş
Göz kapağı estetiği operasyonlarından genellikle tatminkâr sonuçlar elde edilir. Çok nadiren ikincil düzeltme girişimlerine ihtiyaç duyulabilir. Hastanın yaptığı işe göre 3–7 gün içerisinde işine ve normal hayatına dönebilir. Eğer kullanıyorsa bir hafta sonra kontakt lenslerini takabilir.

Yayınlanma: 14/09/2015

Bu sayfadaki bilgiler size yeteri kadar yararlı oldu mu?
0541 241 94 90