Covid-19 Hakkında Bilgilendirme
İncele
RANDEVU İSTE
Yeni randevu talebi
Alttaki alanları doldurun ve gönder butonuna basın. Randevu talebiniz ile ilgili en kısa sürede size ulaşacağız.
Aydınlatma ve Rıza Metni - Kullanım Koşullarını okudum, anladım ve kabul ediyorum.

Dudak Estetiği Nedir?


Dudaklar, yüz estetiğinin en önemli öğelerinden biridir. Hatları belirgin, dolgun ve gergin kırmızı renkli dudaklar, kadın çekiciliğinin adeta timsalidir. Dudakların sadece dolgunluğu, kontürleri ve rengi değil şekli ve yüz mimikleriyle birlikte verdiği ifade ve imaj yüz güzelliğinde farkında olmadan ilgi çeken unsurlardır. İşte bu hususlar dudakların sıradanlığını, çirkinliğini ya da çekiciliğini belirleyen ayrıntılardır.
Dudakların inceliği ya da normalden çok kalın oluşu, kısalığı ya da uzunluğu, hatlarının silikliği, renginin solukluğu, kenarlarındaki sarkmalar ve dudakların etrafındaki kırışıklıklar dudak estetiğini bozan, dolayısıyla yüz estetiğini de olumsuz etkileyen başlıca faktörlerdir. İşte bu olumsuzluklar cerrahi ve cerrahi dışı çeşitli estetik uygulamalarla giderilerek, dudaklar daha güzel ve çekici hale getirilebilmektedir.

Dudak Dolgunlaştırma

Dudakları kalınlaştırma amacıyla yapılan işlemlerdir. Dudağa yapılan çeşitli dolgu yöntemleriyle bu sağlanır.

Yapay maddelerle dolgu
Bu amaçla üretilmiş ve piyasaya sunulmuş çeşitli ürünler mevcuttur. Bunlar genellikle herhangi bir kesi yapmaksızın enjeksiyon şeklinde uygulanırlar. Birçoğu çeşitli dezavantajları nedeniyle kullanımdan kalkmış ya da çok nadiren tercih edilmektedirler. Günümüzde bu amaçla tercih edilenler hyaluronic asit içerikli ürünlerdir. Hyaluronic asit insan vücudunda normalde de bulunan bir molekül olduğu için herhangi bir yabancı cisim tepkisi ya da alerjik reaksiyona neden olmaz. Dolayısıyla istenmeyen sonuçlara da neden olmadığı için güvenle kullanılabilmektedir. Hyaluronic asit içerikli bu ürünlerin değişik alt kategori ürünleri de mevcuttur. İhtiyaca göre bunlardan birisi tercih edilir. Hyaluronic asit içerikli dolgu maddeleri dudak estetiğinde başlıca iki amaçla kullanılır. 1-Dudak hatlarının belirginleştirilerek dudakların daha dolgun görünmesini sağlamak. Bu amaçla enjeksiyon, dudak hatları boyunca ve üst dudakta burunun altında kalan, filtrum dediğimiz oluksu çukurluğun yan kenarları boyunca yapılır. 2- Dudak çevresindeki kırışıklıkların ve çizgilerin yok edilmesini sağlamak. Bu amaçla bu ürünler deri yüzeyinin ve çizgilerin hemen altına(dermis tabakası içine) zerk edilerek işlem gerçekleştirilir. Bu uygulamalarda elde edilen sonuçlar ortalama 6 ay kadar sürer. Etkisi geçince tekrarlamak gerekir.

Dolgu maddesi enjeksiyonu yapılırken ürünün mutlaka orijinal, yasal ve güvenilir olduğundan emin olmak gerekir. Uygulamayı yapan hekimin bu konuda yeterli bilgisi ve deneyimi bulunmalıdır. En önemlisi uygulayıcı uzman hekim steril şartlarda çalışmaya azami özeni göstermelidir.

Vücuttan alınan materyal ile dolgu
Bu amaçla kullanılan materyaller yağ dokusu, faysa dokusu ya da doku kokteylidir. Bunlardan da tercih edilen yağ dokusu enjeksiyonu(lipofilling) dur. Yağ dokusu genellikle karın ya da bacak iç kısımlarından alınır. Kişinin kendi vücudundan alındığı için herhangi bir yabancı doku reaksiyonuna sebep olmaz ve alınan bölgede iz kalmaz. Enjeksiyon yöntemiyle dudak içine özellikle kas dokusu arasına uygulanarak dudaklarda istenilen dolgunluk sağlanır. Günümüzde microlipoinjection yöntemiyle çok ince çizgilerin giderilmesi bile sağlanabilmektedir. En önemli dezavantajı enjekte edilen yağın bir kısmının vücut tarafından emilerek yok edilmesidir. Bunun için ikinci, üçüncü seans uygulamalara ihtiyaç olabilmektedir. Sonuçta elde edilen dolgunluk kalıcıdır.

Dudak Kaldırma

Burada amaç dudak kenarını yukarı doğru kaldırarak görünen dudak kırmızı alanını genişletmektir. Bu işlem özellikle üst dudağa uygulanır. Bunun için çeşitli cerrahi yöntemler vardır. 1- Üst dudakkenarının hemen üstünden martı kanadı şeklinde bir cilt çıkarılarak dikilir. 2- Burnun hemen alt kenarından boğa boynuzu şeklinde bir cilt çıkarılarak dikilir. Üst dudak derisi geniş olanlar için bu yöntemler daha uygundur. Ortaya çıkan izler dikkat çekmeyecek kadar belirsiz olur. 3-Dudakların iç kısımlarına "V" şeklinde kesiler yapılıp "Y" şeklinde dikilerek dudak kırmızısı dışa doğru genişletilerek daha dolgun görünmeleri sağlanır. 4- Diğer bir teknik ise dudak asma tekniğidir. Bu teknikte, burun deliği içinde yapılan küçük bir kesiden geçirilen dikişler, dudak kenarından geri döndürülerek bağlanır. Böylece dudak kırmızısının daha belirginleşmesi sağlanır.
 

Dudak Sarkmalarının Giderilmesi

Dudak kenarlarındaki sarkmalar dudak yaşlanmasının en önemli belirtilerinden birisidir. Dudakköşeleri aşağıya doğru sarkar ve köşelerden yana-aşağı doğru oblik bir kıvrım ortaya çıkar. Bu görüntü kişiye karamsar, yaşlı ve mutsuz bir yüz ifadesi verir. Bu durum dudak köşelerine yapılan minik cerrahi işlemlerle düzeltilebileceği gibi geçici dolgu ya da botoks uygulaması ile de tatminkâr sonuçlar alınabilir.

Gülme Deformitesinin Düzeltilmesi

Gülme deformitesi kişinin gülerken ya da konuşurken ortaya çıkan olumsuz görünümleri kapsar. Örneğin; kişi konuşurken veya gülerken burun ucu aşağı doğru çekilebilir, üst dudakla burun arasındaki açı fazlaca daralır, üst dudak aşırı derecede kısalır ve dışa doğru aşırı kıvrılır ya da diş etleri normalden daha fazla görünür hale gelebilir. Bu problemlerin giderilmesi amacıyla yapılabilen çeşitli cerrahi girişimler vardır. Bu girişimlerden bazıları tek başına yapılabileceği gibi örneğin, estetik burun ameliyatı ile birlikte yapılabilirler. Gülerken diş etinin fazlaca görülmesi hali bazen bir çene deformitesi ile birlikte de olabilir. O takdirde ortodontik yaklaşım ya da maksillofasyal cerrahi yaklaşımlar gerekli olabilir.


Yayınlanma: 14/09/2015

Bu sayfadaki bilgiler size yeteri kadar yararlı oldu mu?
0541 241 94 90