Covid-19 Hakkında Bilgilendirme
İncele
RANDEVU İSTE
Yeni randevu talebi
Alttaki alanları doldurun ve gönder butonuna basın. Randevu talebiniz ile ilgili en kısa sürede size ulaşacağız.
Aydınlatma ve Rıza Metni - Kullanım Koşullarını okudum, anladım ve kabul ediyorum.
Diş Gıcırdatma - Diş Sıkma (Bruksizm)
Bu sayfa bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Bu tedavi merkezimizde uygulanmamaktadır!

Diş Gıcırdatma - Diş Sıkma (Bruksizm)


Gündelik hayatta yaşanan stresler nedeniyle bazı bireyler genellikle uyku sırasında dişleri bilinç dışı bir şekilde sıkarak gıcırdatırlar. Bruksizm adı da verilen bu diş gıcırdatma aslında normal bir eylem değildir.

 

Yapılan araştırmalar bruksizm sebeplerini ya kişinin merkezi sinir sistemi rahatsızlığı, dişlerdeki kapanış bozukluğu, yetersiz beslenme ve hareketsiz bir yaşam, barsak parazitleri, alerji ve endokrin bozuklukluları vb gibi fiziksel sebeplerin yarattığı bir eylem ya da psikolojik olarak kişinin aşırı duygusal hassasiyeti sebebiyle, sinir, stres, kuruntu ve her şeyi kontrol altında tutma hissinin gece dışa vurumu olarak açıklamaktadır. Bruksizmin görüldüğü gibi psikolojik ve fiziksel birçok sebebi olabilir.  Ancak bunların arasında her rahatsızlığın başı olan stres gelmektedir. Stresin arttığı anlarda bruksizm de doğru orantı ile şiddetlenir.

 

Bruksizmin en belirgin belirtisi sabahleyin kalktığınızda yanaklarınızda, eklem bölgesinde ya da dişlerde ağrıdır. Kulağa başa yayılan ağrılar da yaşamak mümkündür. Diş gıcırdatmanın ileri derecede olduğu durumlarda çiğneme yüzeyindeki aşınmalar nedeniyle hastalar sabahları ağızlarında kum hissi ile uyanırlar. Sürtünen dişlerin minelerinde bozulmalar görülerek diş hassasiyeti yaşanır hatta ve hatta ilerleyen zamanlarda aşınmaya devam eden diş kırılır ve dişin siniri açığa çıkabilir. Dişetlerinde kistik yapı gelişimi, dişlerin, dolguların kırılması, dişlerde aralanma ve sallanma söz konusu olabilir. İleri düzeydeki bruksizmde ağız açıp kapama sırasında gün içinde devam eden ağrı ve eklemden çıkan sesler duyulur.

 

Stresi ortadan kaldırmak esas tedavi olmakla beraber dişlerin de korumaya alınması gerekmektedir. Diş gıcırdatma veya sıkma (bruksizm) sorunu yaşayan bireyler için ağız içi dokuların korunması amacıyla gece plağı kullanması önerilir.  Uyku esnasında kullanılması tavsiye edilen gece plağı şeffaf olduğu için gün içinde de kullanılabilir. Gece plağı, diş gıcırdatması tedavisinde kullanılan en önemli araçlardan biri olmasına rağmen, tek başına yeterli olmayabilir. Gece plağı kullanımına ek olarak stres terapisi, rahat uykuyu sağlayacak önlemler ve kas gevşetici ilaçların uzman gözetiminde kullanılması gerekebilir. Eğer eklemde ağrı ve her açıp kapamada ses durumu söz konusuysa alternatif tedavi prosedürü çiğneme kaslarına botokstur.



Güncelleme: 23/07/2018

0541 241 94 90