Covid-19 Hakkında Bilgilendirme
İncele
RANDEVU İSTE
Yeni randevu talebi
Alttaki alanları doldurun ve gönder butonuna basın. Randevu talebiniz ile ilgili en kısa sürede size ulaşacağız.
Aydınlatma ve Rıza Metni - Kullanım Koşullarını okudum, anladım ve kabul ediyorum.

Ben Aldırmak Tehlikeli midir?


Tıbbi adıyla ‘nevüs’ denilen benler; nedeni belli olmadan ortaya çıkan, vücudun her yerinde görülebilen, sıklıkla kahverengi, yassı, kabarık ya da yuvarlak olan ve genellikle iyi huylu oluşumlardır. Melanin adı verilen pigment içeren ve melanosit adı verilen hücrelerin oluşturduğu yapılardır. Genetik kod olarak kişide oluşacak benler önceden belirlenmiştir. Doğumla birlikte bir kısmı mevcut iken bazıları da gençlik döneminde ortaya çıkacaktır. Yaşam boyu yeni benler de oluşabilir. Özellikle kişinin güneş ışınlarına fazla maruz kalması ben oluşumunu tetikleyebilir.

 

Sıradan benler çok nadir kanserleşirler. Bir de halk arasında benlerin alınması ile kanser riski oluşacağına dair ne yazık ki yanlış bir inanış var.  Bu yanlış bilgi yüzünden birçok kişi korku ile hekime başvurmaz.  Benlerini aldırma korkusu yaşayan kişilerin beni yok saymak yerine; bendeki değişimi takip etmesi alında çok önemlidir. Yaşanan korku ve önemsememe yüzünden kişi benindeki değişime dikkat etmez, bu yaklaşım da ne yazık ki kansere dönüşme durumunun geç fark edilmesine sebep olabilmektedir. Benler hızla büyüyebilir, renk değiştirebilir, şekil değiştirebilir, kabarıklaşabilir, kanayabilir. Bu tip değişimlere dikkat edilerek ben takip edilmeli ve değişim görüldüğünde mutlaka estetik plastik cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.

 

Vücudunda çok sayıda beni olan bir kişinin tüm benlerini çıkarmak hem gereksizdir ve hem de teknik olarak imkansızdır. Benlerdeki görülen değişimlerde tehlike işaretleri olarak; renginin düzensiz hale gelmesi, bir yarısının diğer yarısına benzememesi, sınırlarının düzensiz olması, genişlemeye büyümeye başlaması, yüzeyinde kabartıların oluşması, çevresinde kızarıklık, kaşıntı, ağrı, kanama, kabuklanma başlaması gibi bulgular sıralanabilir. Yerleşim olarak tarak, traş bıçağı ve gömlek yakası, pantolon kemeri, çorap koncu gibi giysilerle tahrişe maruz kalan bölgelerde bulunuyorsa ya da saymış olduğumuz tehlike işaretleri mevcut ise; bu benlerin malign melonama denilen deri kanserine dönüşme riskleri vardır ve beklemeden cerrahi olarak çıkarılmaları yerinde olur.


Yayınlanma: 11/02/2017

Bu sayfadaki bilgiler size yeteri kadar yararlı oldu mu?
0541 241 94 90